Míst, kde probíhají pravidelné výstavy, je v Kolíně více než deset a po nemalou část roku je většina z nich zaplněná. Například nyní, na konci března, ve městě probíhá 6 výstav - navštívit je můžete v Galerii v zahradě, Studiové scéně pod točnou, čítárně, Galerii města Kolína, Červinkovském domě a v Dvořákově muzeu pravěku.

Zatímco většina výstav trvá měsíc až dva, v kolínském muzeu a několika jeho domech jsou výstavy několikanásobně delší. Důvod je jednoduchý - muzeum má obří sbírky v několika depozitářích a tak k výstavám přistupuje systematicky. Muzejní výstavy jsou proslulé svým rozsahem, pečlivou přípravou a většina z nich má charakter mimořádné události.

Platit to bude i o nové výstavě, která bude v muzejním Veigertovském domě na Karlově náměstí zahájena vernisáží v úterý 28. března v 17 hodin. Výstava nazvaná Světlo a svítidla představí unikátní soubor osvětlovadel od pravěku do moderní doby. K vidění na ní budou svítidla na bázi oleje, propracované petrolejové lampy, karbidové svícení a také osvětlení pomocí žárovky. Zároveň se věnuje historii kolínského osvětlení, prvnímu veřejnému svícení, vzniku plynárny, zavedení elektřiny a s tím spojené stavby elektrárny.

Hlubší rozměr dodá výstavě její umělecký rozměr. Celý výstavní prostor totiž bude protkán uměleckými díly kolínských autorů či autorů s vazbou na Kolín, kteří ve svých dílech pracovali s tématikou světla a k tématu přistupovali osobitými způsoby (Josef Sudek, René Hrala, Bohuslav Kutil, Jan Kubíček).

"Kromě svítidel jako takových představujeme světlo i jako symbol liturgie. Působení světla bylo zajímavým poznatkem i pro vědce, kteří díky němu přišli na mnohé vynálezy, bez kterých se dnes neobejdeme. Světlo je nezbytnou součástí našich životů. Dnes je osvětlení využíváno častokrát i neefektivně, což škodí lidskému zdraví i životnímu prostředí. Světelný smog postihuje téměř většinu obyvatel vyspělého světa a je fenoménem, na který je potřeba brát zřetel," uvádějí kurátoři výstavy, která bude ve Veigertovském domě vyvěšena až do konce října.