Letos poprvé dostanou nejen Kolíňáci možnost oslavit 1. máj noblesním způsobem. Nabízí se jim procházka po Masarykově mostě spojená s koštováním lahůdek z vybraných polabských restaurací. Jako bonus jim bude nabídnuto v Kolíně vařené pivo či káva, víno a jistě i nějaký ten zákusek. Atmosféru doprovodí živá hudba. Nejde o scénu z nějakého snu, takto by měla vypadat jarní část festivalu Česká bašta.
Projekt Česká bašta vznikl v Kolíně před víc jak třemi roky. Původní nápad Jaroslava Skoupého a Jiřího Linky vyrostl do podoby setkání řezníků a malých pivovarů ve stylu městských slavností s akcentem i na pekaře a další malovýrobce kvalitních českých potravin. Tato již tradiční zářijová událost bude mít letos májovou předehru, která jistě potěší všechny kolínské patrioty. Zacílená bude na klasické restaurace a jejich kuchaře.
"Oslovili jsme téměř 45 vybraných restaurací z oblasti od Lysé nad Labem po Čáslav," říká organizátor České Bašty Jiří Linka a pokračuje: "Z kolínských pohostinství se představí Hotel Theresia, Villa Romantica, Marina Kolín, U Tří pírek, Restaurant & Cafe bar Eden, francouzská kavárna Café Siesta, Restaurant Vodní svět, ze vzdálenějších například kafé- restaurant Café LaDus z Čáslavi. Nabídku zhruba tuctu restaurací vhodně doplní Rodinný pivovar u Vacků z Chlumce, somelier Martino Kudrnovský z Poděbrad či Polabský mošt - Cider magnetic apple. Kolínský restaurant U Tří pírek se postará o malou senzaci a sice křest tří druhů kolínského piva."
Jarní Česká bašta bude zahájena v 10.30 hodin. Událost bude mít podle Jiřího Linky podobu happeningu s volnou promenádou mezi stánky víc jak dvaceti účastníků. Jak bývá u podobných rodinných akcí zvykem, postarají se pořadatelé i o zábavu dětem, sportovně zaměřené návštěvníky jistě potěší finále žákovské soutěže ve skoku vysokém - Polabská výškařská tour. slad